top of page

Mistä mentori?

Kysymys on monen huulilla. Törmäät siihen somessa, lehtien artikkeleissa ja nettifoorumeilla. Koska kysymyksiä on paljon ja vastauksia vähemmän (vielä), bloggasin aiheesta.

Tärkeintä koko prosessissa on tietysti sen alku: millaista mentoria kaipaat? Mihin tarpeeseen? Kuinka usein? Haluatko mentorin omalta alaltasi vai olisiko mahdollisesti kokonaan toisen alan osaajasta enemmän hyötyä? Mentoreita on monenlaisia, aivan kuin aktoreitakin (=mentoroitavia) ja heidän tarpeitaan. Tästä bloggauksesta saat vinkkejä työnhakumentorin löytämiseen:

Photo by Alejandro Escamilla on Unsplash

1. Jos olet korkeakoulutettu nuori (korkeintaan 35-vuotias), Suomen Mentoreilla on useampia mentori- ja aktorihaku vuoden aikana. Niitä järjestetään yli 10 kaupungissa: pk-seudulla, Tampereella, Turussa, Lappeenrannassa, Rovaniemellä, jne, ja kaikilla ovat omat hakuaikansa. Koronapandemian aikana toimii valtakunnallinen etämentorointiohjelma, mihin voi osallistua mistä tahansa. Seuraa tätä sivua, niin opit lisää!

2. Suosittelen myös liittymistä naisverkostoihin, kuten Future Female ja/tai Ompeluseura (suljettu ryhmä Facebookissa, mutta hae ihmeessä sisään!). Niissä usein tarjotaan mentorointia ja varsinkin jos sitä itse kysyy, saa takuuvarmasti vastauksia. Somesta varmasti löytyy vastaavanlaisia sukupuoliriippumattomiakin sivuja.

3. Ammattiliitot järjestävät nykyään todella paljon omia mentorointiohjelmiaan, kuten Tradenomit ja Insinööriliitto, Myös ammattiliittojen ja muiden järjestöjen Facebook- ja LinkedIn -ryhmät (esim. Tradenomit) ovat oikein otollisia kanavia mentorin etsimiseen ja löytämiseen.


4. Itse tarjosin työnhakusparrausta/mentorointia Tradenomiitti-palvelussa, ja sain sitä kautta useita yhteydenottoja. Ja koska puhun asiasta LinkedInissä, minuun ollaan yhteydessä suoraan sitä kautta. Tapaan siten paljon ihmisiä kerran tai useammin, ja pidän siitä tosi paljon! Nyt minulla on tietysti myös omat sivuni, jota kautta tarjoan mentorointipalveluitani sekä online-kurssein että face-to-face myöhemmin kesällä. Seuraa siis silmä kovana niin LinkedIniä, Facebookia ja muita somekanavia. Koskaan ei tiedä, milloin joku kova osaaja tarjoaa apuaan/etsii itselleen aktoria!

Photo by John Schnobrich on Unsplash

5. Kysy itse suoraan. Lähesty ihailemaasi henkilöä vaikka LinkedInissä ystävällisen ja kattavan viestin kera. Pyydä tältä 15 minuutin puhelu ja/tai tarjoa lounas. Kerro hänelle, miksi laitoit viestiä juuri hänelle ja missä näet että hän voisi sinua auttaa. Kerro tavoitteestasi ja onko tarve mentorille lyhyt- vai pitkäaikaista. Tee suostuminen hänelle helpoksi! Muista myös, että mentorointi on aina kaksisuuntaista: myös sinä tulet mentoroineeksi mentoriasi.


6. Jos sinulla ei ole tiettyä henkilöä mielessäsi, tee julkinen LinkedIn-postaus, jossa kerrot tarpeestasi/halustasi enemmän. Kehota halukkaita olemaan sinuun yhteydessä matalalla kynnyksellä. Ole aktiivinen mentorin etsinnässä! Sellainen vielä sinullekin löytyy.

All in all, suosittelen jatkamaan näiden kysymysten esittämistä – etsivä löytää.

-Pipsa

#mentori #aktori #mentoriohjelma #mentorointi #työkokemus

Kuukauden postaus:
Viimeisimmät:
Arkisto:
Etsi tägeillä:
Tunnisteita ei vielä ole.
SEURAA:
  • Facebook mentori.pipsa
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram apipsa
bottom of page